Linstow Center Management dāvā Rīgai dizaina objektu saules pulksteni – Origo Universi

28.03.2024

Šodien, 14. novembrī Centrālās stacijas laukumā pie tirdzniecības centra Origo tika atklāts deviņu metru plats interaktīvs un izglītojošs dizaina objekts Saules pulkstenis – Origo Universi, kas turpmāk Rīgas iedzīvotājus un viesus rosinās noteikt laiku un iepazīt Latvijas viduslaiku pilis un nozīmīgākos objektus Eiropas pilsētās. Dizaina objekts ir Linstow Center Management dāvana pilsētai un tās iedzīvotājiem, Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014 sagaidot.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks: “Rīgas lielie pulksteņi ne tikai skaita laiku, bet tie jau gadu desmitiem ir arī tradicionāla un cilvēku iemīļota tikšanas un randiņu vieta. Nu Rīgā ir arī savs Saules pulkstenis – Origo Universi. Vēl viens iemesls satikties! Gribu novēlēt, lai mums vienmēr būtu vēlēšanās, laiks un draugi, ar kuriem norunāt tikšanos un allaž gaiši un labi kopā būt! Gribu pateikties projekta autoriem un kompānijai Linstow Center Management  par interesanto ideju un ieguldīto darbu tā realizēšanā!”

SIA Linstow Center Management valdes priekšsēdētājs Frode Grønvold atklāj: “Dizaina objekta atrašanās vieta lieliski sasaucas ar t/c Origo latīnisko nosaukumu – visu koordināšu sākumpunktu. 2014. gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, kas ir viens no nozīmīgākajiem un prestižākajiem Eiropas kultūras projektiem. To veidos virkne pasākumu un festivālu visu cauru gadu. Linstow Center Management vēlas dot savu ieguldījumu pirms šī nozīmīgā projekta realizācijas un tradicionālā gaismas festivāla Staro Rīga laikā pasniegt pilsētai, tās iedzīvotājiem dāvanu Saules pulksteni – Origo Universi. Linstow Center Management dāvina šo dizaina objektu tā vēsturiskajā atrašanās vietā, kas jau izsens bijis kā atskaites punkts mērījumiem no galvaspilsētas uz citām Latvijas pilsētām.”

Nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle stāsta: “Šobrīd ir mazliet vairāk nekā 400 dienas, līdz brīdim, kad Rīga sāks nest šo godpilno nosaukumu un gada garumā leposies ar to, ka ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Esam, jo īpaši priecīgi, ka šim nozīmīgajam notikumam gatavojamies kopā ar uzņēmējiem, kuri izturas atbildīgi pret kultūru un pilsētvidi, ieguldot līdzekļus tās uzlabošanai. Pilsētvides objekts Saules pulkstenis – Origo Universi ir iekļauts arī Staro Rīga festivāla programmā, jo nakts tumšajā laikā izgaismosies.”

“Saules pulkstenis – Origo Universi ir nozīmīgs un reizē arī izglītojošs objekts, kura lielākā vērtība ir interaktivitāte. Līdzdarbojoties pilsētas iedzīvotājiem un viesiem ir iespēja ne tikai nolasīt precīzu laiku, bet arī rosināt iepazīties ar 11 Latvijas pilīm un nozīmīgākajiem kultūras objektiem Eiropas pilsētās. Esmu gandarīts, ka šis projekts atrodas UNESCO Pasaules mantojuma vietā – Rīgas vēsturiskajā centrā – Stacijas laukumā, kas ir nozīmīgākā galvaspilsētas publiskā telpa. Objekts ir ne tikai jauns mākslasdarbs pilsētvidē, bet arī piemērs zaļai un ilgtspējīgai domāšanai, jo tajā izmantotie gaismas ķermeņi ir energoefektīvi – uzlādējas no saules,” uzsver projekta autors un dizainers Valdis Majevskis.

Saules pulksteņa atrašanās vieta ir izvēlēta balstoties uz saules atrašanās vietu visas dienas garumā, lai tam būtu iespējami minimāls aizēnojums. Tas ir veidots kā horizontāls dizaina objekts, kas ietilpst riņķveida laukumā ar deviņu metru diametru. Savukārt pulksteņa konstrukcija ir kā pusmēness veida elipse ar septiņu metru diametru. Saules pulkstenī – Origo Universi ir iestrādātas vairāk nekā 200 solārā LED stikla gaismas ķermeņu, kas pulksteni tumšajā diennakts laikā izgaismos ar uzkrāto dienas saules enerģiju. Objekta idejas un dizaina autors ir Stacijas laukuma lietošanas koncepcijas autors, dizainers Valdis Majevskis, kas projektu izstrādājis sadarbībā ar Dr. sc. Comp. Mārtiņu Gillu.